Teraz sa nevzdávaj ► Jedno srdce, jedno telo, jeden svet

by - 19:12:00

Deb Caletti

"Čestné uznanie za najlepšiu tínedžerskú knihu minulého roku."


Názov: Jedno srdce, jedno telo, jeden svet / A Heart in a Body in a World
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 320
Hodnotenie na GR: 4.33
Anotácia:
Predtým...
Annabellin život nebol dokonalý, ale bol plný priateľov, rodiny a lásky. Poznala chlapca, ktorého pozornosť jej lichotila a desila ju zároveň. Kým to neprerástlo v niečo viac.
Teraz...
Annabelle beží. Beží preč od bolesti a tragédie minulého roka. Spoločnosť jej robí len dedo Ed a denník, kam si zapisuje slová, ktoré nedokáže nahlas vysloviť. Beží zo Seattlu do Washingtonu, D. C., v ústrety cieľu, ktorého význam ešte nepochopila, ale je odhodlaná ho za každú cenu dosiahnuť. Každým úderom srdca, každým krokom je Annabelle bližšie a bližšie k vlastnému uzdraveniu. A objavuje v sebe silu, vďaka ktorej dokáže znova milovať a dúfať v lepšie zajtrajšky.
Annabellin príbeh je ultimátnym svedectvom ľudského srdca, ktoré dokáže biť ďalej, hoci je roztrieštené na milión kúskov.

"Je po búrke, ale nikdy by ste na to neprišli, keďže stále prší ľútosť."


Poznáte ten pocit, keď siahnete po príbehu, no netušíte, čo sa v ňom skrýva? Keď prvýkrát otvoríte knihu a vaše oči začnú kĺzať po stranách tak prirodzene, ako keď sa chcete zhlboka nadýchnuť?




Štýl písania
Priznám sa, že netuším, ako napísať recenziu na túto knihu. Neviem, ako poskladať slová do viet, ktoré by dostatočne ocenili krásu a myšlienku príbehu.
Autorka píše surovo krásne, ak niečo také vôbec existuje. Pri čítaní niektorých riadkov som mala slzy na krajíčku, no neraz mi aj kvapli na papier (ešteže tie strany nie sú tenučké a pekne to zaschlo). Toľké emócie, koľké sa vo mne počas čítania vystriedali... WAU. Skladám pred autorkou klobúk, pretože vytvorila dielo podobne silné a večné ako moja srdcovka Charlieho malé tajomstvá.
Dielo je vyrozprávané v tretej osobe, no aj tak sme vo väčšine v Anabellinej hlave plnej myšlienok a spomienok. Čitateľ cíti rovnaké zúfalstvo a smútok, akým si prechádza ona. Sleduje ju na ceste k prijatiu a je s ňou počas vzostupov a pádov.
Na 320 stranách som cítila všetko, čo možno cítiť, niekedy aj viac. Bola to zmes smútku, úzkosti, ale zároveň aj hrdosti a radosti. Zistila som, že nie je podstatné, kto je proti vám, ale kto stojí za vami.
Už teraz sa neviem dočkať, kedy si od tejto autorky prečítam viac, pretože toto bola ako jazda na emočnej dráhe.
Moje hodnotenie: 5/5*

"Nemôžeš ignorovať rodinu. Ukážu ti svoju lásku.Vezmeš si ich lásku. Budeš sa cítiť lepšie. Capisce?"


Dej a postavy
Hlavná hrdinka diela, Anabelle, si prešla peklom, ktoré ju dohnalo k úteku. Uteká z domu, pred minulosťou, no čo je dôležitejšie, uteká pred sebou.
Táto postava nie je ako každá iná. Nedokážem ju k nikomu prirovnať, pretože je každým. Každé dievča, ktoré si v živote prešlo problémom či tragédiou, sa v nej do istej miery spozná. Nemyslí si, že má nárok na šťastie. Kto by naň ale mal mať právo? Kto je dosť kompetentný na to, aby jej ho zakázal?
Našťastie, na svojej ceste Amerikou nie je sama a spoločnosť (hlavne morálnu) jej robí dedo Ed. Starkého som si obľúbila, pretože to nebol žiaden zbytočne nóbl dedko, ale príjemný, vtipný, miestami preafektovaný dedušo, s ktorým by ste chceli tráviť prázdniny. Jeho talianske frázy neraz odľahčili situácie, do ktorých sa s Anabelle dostali.
Autorka do príbehu zakomponovala viacero postáv, ktorých Anabellina podpora ma hriala pri srdiečku. Obzvlášť, keď vezmeme v úvahu hlavnú zápletku diela. Jej priatelia boli jej podporou kedykoľvek ich potrebovala, ba dokonca niekedy aj vtedy, keď sa na to necítila.
Skvele vykreslené boli aj rodinné vzťahy, pretože na základe Anabellinho a Malcolmovho podpichovania dielo nabralo na reálnosti a dostalo ďalší rozmer.
Anabellina cesta naprieč USA začína v Seatli, jej rodnom meste. Má v pláne prebehnúť celé USA, hoci nevie, čo očakáva od cieľa. Niekedy to však nie je cieľová páska, ale samotná cesta, ktorá je podstatná.
Čítať tento príbeh bolo ako pohladenie pre dušu po náročnom dni. Akoby sa vám niekto snažil povedať. že všetko bude v poriadku aj napriek problémom, s ktorými sa vyrovnávate.
Lebo bude.
Na konci každého zlého sna predsa musí vyjsť slnko a prebudiť nás.
Moje hodnotenie: 5/5*

"Cudzinci sú priatlia, ktorých si ešte nespoznla."


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.
Knihu si môžete zakúpiť TU.


You May Also Like

0 komentárov