Pochopiť a pomôcť ► HIT: kompletný sprievodca histamínovou intoleranciou

by - 13:30:00

James L. Gibb

"Kompletná príručka o HIT - o príčinách vzniku ochorenia, symptómoch a možnostiach liečby."

Názov: HIT: kompletný sprievodca histamínovou intoleranciou
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Lindeni
Počet strán: 304
Hodnotenie na GR: /
Anotácia:
Histamínová intolerancia (HIT) patrí v súčasnosti medzi rozšírené ochorenia. Postihuje mnohých z nás, aj keď o jej existencii často netušíme. Jej príznakmi môžeme trpieť dlhodobo a sú také rôznorodé, že si ich zvyčajne nedokážeme dať do súvisu so stravou, ktorú naše telo nevie správne spracovať. Dôvodom je neznášanlivosť histamínu - látky, ktorá sa vyskytuje v mnohých potravinách. Na hladinu histamínu v krvi okrem stravy vplývajú aj gény, okolité prostredie a stres. Ak prekročí únosnú hranicu, vzniká zápalová reakcia a telo reaguje symptómami, ktoré nám strpčujú život.
Dobrá správa je, že ak o HIT získame informácie a pochopíme mechanizmus tohto ochorenia, môžeme ju dostať pod kontrolu. Najlepšie dlhodobou, spočiatku striktnou diétou, pri ktorej vylúčime potraviny s vysokým obsahom histamínu.

"Symptómy nadmernej hladiny histamínu pripomínajú alergické symptómy, preto sa pri diagnóze obe poruchy často zamieňajú."

Možno nie som doktor, no do lekárne za mnou chodí čoraz viac ľudí, ktorí mi na otázku: Máte nejaké problémy, o ktorých by som mala vedieť? odpovedajú, že majú práve vyššie spomínanú histamínovú intoleranciu, takže nič nemôžu.
Aj farmaceuti sú len ľudia, ktorých v škole všetko nenaučia, a preto je na mne a mojom voľnom čase, aby som si doštudovala všetko, čo môžem niekedy zúročiť. Naviac, histamínová intolerancia je dnes tak rozšírená, až ma neprekvapilo, keď ju diagnostikovali aj mojim kolegyniam.


Táto kniha sa skladá z dvoch hlavných častí, a to teoretickej, ktorú nasleduje dlhšia časť s receptami. Ja som sa zamerala hlavne na tú prvú, a druhú dala posúdiť kolegyni, ktorá už čo to uvarila/upiekla.
HIT je skvele spracovaná kniha, ktorá sa do problematiky ponára pomaly a pekne do hĺbky. Začiatok je všeobecný, autor poukazuje na širokospektrálne problémy organizmu, ktoré môžu často evokovať začínajúcu histamínovú intoleranciu.
Niektorí ľudia majú za to, že s takým ochorením sa človek musí narodiť, len sa mu postupne zhoršuje. Bohužiaľ, takto to vôbec nie je.
Naše telo je počas života vystavené mnohým alergénom, s ktorými bojuje rôznymi mechanizmami. Niekedy sa ale k histamínu pridajú ďalší "bojovníci", ktorý oslabia telo natoľko, až sa nevie poriadne brániť. Nazvala by som to "katalyzátorom" nevyhnutného. Tým najhorším v dnešnej dobe, aspoň podľa mňa, je stres. Nielenže vravím z toho, čo som sama videla, ale dáva to zmysel, nakoľko stres nepariamo zvyšuje hladiny histamínu v krvi.
Prečo bolo niekedy oveľa menej ľudí, ktorí trpeli HIT a museli si dávať pozor na všetko, čo zjedli, a brať každý deň antihistaminiká?
Spoiler alert: Moderná doba prináša niekoľkonásobné množstvo stresu.
Táto kniha sa vyjadruje ako k stresu, tak aj k ďalším rizikovým faktorom, ktoré môžu ovplyvniť priebeh histamínovej intolerancie.

"Je dokázané, že príliš intenzívne cvičenie môže spustiť alergické záchvaty, predovšetkým v teplom prostredí."


V knihe som našla dosť zaujímavých a poučných vecí, ktoré by si mali prejsť samotní ľudia trpiaci hit, nielen niekto, kto pracuje v zdravotníctve. Táto kniha je na to ako stvorená.
Autor sa vyjadruje k viacerým vitamínom, minerálom, dokonca aj k probiotikám, a hovorí o ich účinkoch na organizmus ľudí trpiacimi hit. Je fascinujúce, aké účinky na pacientov majú špecifické kmene laktobacilov.
Každopádne, druhá, obšírnejšia časť, obsahuje približne 150 receptov, ktoré sú vskutku konštruované práve pre pacientov s hit, aby sa čo najviac znížil príjem histamínu, ktorý dostávajú do organizmu z potravy.
Ako ale hovorím pacientom, každý organizmus je iný a nie každý musí byť citlivý na dané potraviny v rovnakej miere.
Musím zatlieskať autorovi, pretože sa mu podarilo vytvoriť pozoruhodnú príručku pre ľudí, ktorí vychádzajú od alergológa s jasnou diagnózou: histamínová intolerancia. Toto ochorenie je častokrát zamieňané s obyčajnou alergickou reakciou, a preto by sme si na ňu mali poriadne posvietiť.

"Vedci odhadujú, že zhruba 80% ľudí s HIT je v strednom veku. To znamená, že HIT sa rozvíja postupne a nemáme ju od narodenia."


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.
Knihu si môžete zakúpiť TU.

You May Also Like

0 komentárov