Nie všetko sa dá odpustiť ► The Lost Sisters

by - 14:24:00

Holly Black

" Sometimes the difference between a love story and a horror story is where the ending comes ..."

Názov: The Lost Sisters
Séria: Krutý Princ / The Folk of the Air
Diel: 1.5
Vydavateľstvo: NOVL
Počet strán: 50
Hodnotenie na GR: 4.01
Anotácia:
While Jude fought for power in the Court of Elfhame against the cruel Prince Cardan, her sister Taryn began to fall in love with the trickster, Locke.
Half-apology and half-explanation, it turns out that Taryn has some secrets of her own to reveal.
The Lost Sisters is a companion e-novella to the New York Times bestselling novel The Cruel Prince by master writer Holly Black.

"Let's start with a love story. Or maybe it's another horror story. It seems like the difference is mostly in where the ending comes."


Začiatkom roku som si prvýkrát objednala knižný box Fairyloot, v ktorom ma čakala kniha The Cruel Prince od Holly Black. Síce som okolo nej zaregistrovala dosť veľký hype, osobne som si veľa nesľubovala. Poznáte predsa, ako to s knihami s veľkým hypom chodí- málokedy to zodpovedá kvalite.
Avšak Férovia v tomto svete si ma získali viac než som čakala a už sa neviem dočkať druhej časti, The Wicked King. Našťastie, autorka sa rozhodla trošku vrátiť k jednotke a objasniť všetým čitateľom, čo sa vlastne stalo Taryn a čo bolo za jej rozhodnutiami.
(Pre tých, ktorí nečítali jednotku, v recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)


Aj napriek niektorým problémom, ktoré som mala s Krutým Princom ( v sj vyjde už začiatkom ďalšieho roka), som mu dala 4.5*. Práve z toho dôvodu som si nebola istá, čo budem cítiť po návrate do tohto sveta.

"Fairy tales are full of girls who wait, who endure, who suffer. Good girls. Obedient girls. Girls who crush nettles until their hands bleed. Girls who haul water for witches. Girls who wander through deserts or sleep in ashes or make homes for transformed brothers in the woods. Girls without hands, without eyes, without the power of speech, without any power at all. But then a prince rides up and sees the girl and finds her beautiful. Beautiful, not despite her suffering, but because of it."

Holly Black má schopnosť vytvoriť aj z päťdesiatich strán dielo, ktoré bude čitateľským zážitkom. Nemusí to byť pre jeho obsah, nakoľko Taryn nemám rada, ale pre príbehy, ktoré vymyslela a životné pravdy, ktoré do nich ukryla.
The Lost Sisters nie je novela, v ktorej by sme plynulo prešli z jednotky na dvojku. Jedná sa o niečo ako list od Taryn Jude, aby sestre vysvetlila svoje konanie. Respektíve, hľadá výhovorky.

"Be bold, be bold, but not too bold, lest that your heart's blood should run cold."

Taryn sa na päťdesiatich stranách snaží ysvetliť svojej sestre, čo všetko sa medzi ňou a Lockom stalo a ako k tomu došlo. Na rozprávanie používa rôzne férske príbehy, ktorých pravda je miestami mrazivá. Veľmi sa mi páčili a dúfam, že sa k nim Holly ešte v niektorých častiach vráti, pretože prinášajú akýsi náhľad do premyslenosti jej sveta, ktorý dovtedy mohol pôsobiť trochu povrchne.
Táto novela nie je len ukážkou toho, ako Taryn podľahla Lockovi a ako kvôli nemu podrazila svoju sestru. Tento príbeh, rovnako ako jednotka, sa dá krásne aplikovať do reálneho života. Ukazuje, ako jednoducho nás dokáže zaslepiť predstava moci a ako ľahko je náš mozog ovlyvniteľný.

"It's terrible to be a girl trapped in a story. But you can be more than that. You can be the teller. You can shape the story. You can make all of Faerie love you."


Locke bol dokonalý manipulátor, ktorý využil Tarynu naivitu a túžbu po tom, aby bola milovaná ostatnými. Nebola bojovníčkou ako Jude, ale zároveň nebola ako Vivi, ktorej bolo všetko jedno. Jej postava je zaujímavá v tom, aká je rozporuplná.
Samozrejme, v diele sa toho veľa nedeje, niektoré situácie sú čitateľom známe už z jednotky, len sa na nich pozrie inými očami. Neviem ale, či lepšími.
Sesterská závisť vždy bola a aj bude jednou z tém, ku ktorým sa autori radi v príbehoch uchyľujú, no tu sa mi nechce veriť, že je to jediný dôvod Taryninho konania. Dúfam, že sa k nej autorka ešte vyjadrí a dovolí jej vyvynúť sa, pretože momentálne ju nemám rada a inklinujem skôr k Vivi, o ktorej by som sa chcela dozvedieť viac.
Každopádne, novelka sa mi páčila, autorka zbytočne nič nenaťahovala, len povedala to, čo považovala za dôležité. Ukázala nám, že niekedy za zlými rozhodnutiami nestojí zákernosť, ale zúfalstvo.

You May Also Like

0 komentárov