And the Oscar goes to... ► 2017

by - 21:37:00



Rok 2017 skončil a spolu s ním ubehol aj môj prvý rok v blogovom svete, medzi vami, knihomoľmi. Aj napriek tomu, že som blog založila už koncom leta 2016, venovať som sa mu začala až neskôr. Prečítala som viacero kníh, zamilovala si rôzne žánre a hlavne... rozšírila som si čitateľské obzory.
V roku 2017 som prečítala 75 kníh. Niektoré sa mi páčili, iné až tak nie. Každopádne, po dlhšom premýšľaní som prišla na spôsob, ako vám ukázať aspoň niekoľko z nich, ktoré sa mi akýmsi spôsobom zapísali do pamäte a na ktoré tak skoro ani nezabudnem, aj keď... som si istá, že v prípade niektorých by to vôbec nebolo na škodu.
Dosť mojich rečičiek, poďte sa spoločne so mnou pozrieť na knihy, ktoré by mali poriadne oceniť, pretože si to (ne)zaslúžia!
Nižšie na vás už čaká 14 "výstižných" kategórii...

1."Pretáčala som očami, až mi skoro vzadu ostali." alebo Najtrápnejšia kniha
Nechcela som začínať tými zápornými cenami, ale kritika mi ide jednoducho lepšie ako pochvala. Čo už.
Keby som rátala, koľkokrát som pretáčala očami nad nepravdepodobnosťou všetkého vo víťaznej knihe, pravdepodobne by mi nestačili prsty na rukách a nohách. Bolo až zvláštne, ako všetkých mužov zaujímala hlavná hrdinka, ako bola jediná, ktorá mala najväčšiu silu a do ktorej mysle sa dostala nie jedna osoba, ale hneď dve! What a coincidence! (Ale vážne, ako môže byť 1!!! postava taaaak dôležitá?)
Oscara teda získava Recreated od Colleen Houck!


2. "Ja chcem viac!" alebo Najlepší debut
Nejedna kniha, ktorú som tento rok prečítala, boli debutmi autorov, ktorých cesta sa ešte len začala. Už teraz som ale zvedavá na pokračovanie jednej konkrétnej knihy, ktorá si ma získala už po prvých stranách. Hlavná hrdinka bola reálnejšia než niektoré, ktoré píšu už lhoročné spisovateľky, hrdina bol debil, ale taký, pri ktorom dúfate, že raz dospeje a zmení sa.Chémia medzi nimi sa tiež nedala prehliadnuť a koniec knihy... this is how it's done!
Oscar za túto kategóriu poputuje Samanthe Armstrong a jej Stolen Songs.

3. "Bezkonkurenčná sprostosť." alebo Najhoršia knižná hrdinka
Za minulý rok ma prekvapili hneď viaceré knižné fakty. Nečakala som, že si môžem obľúbiť knihu, keď nemám rada hlavnú protagonistku. Opak je ale pravdou. Našli sa autori, ktorých písanie ma natoľko upútalo, až mi bolo úplne jedno, že si s hlavnou postavou nerozumiem a že by som jej najradšej otrepala hlavu o stenu, pretože jediné, čo jej ide je vytáčať ma. Človek by povedal, že po troch knihách uvidí vo vývoji postavy nejaký progress. To sa síce stalo, ale nie k lepšiemu, bohužiaľ.
Oscara získava samotná High Lady Nočného Dvora, Feyre Archeron, z knihy ACOWAR.

4. "Aj domáci si zaslúžia uznanie." alebo Najlepšia CZ/SK kniha
Rok 2017 bol jedným z mála, kedy som prečítala viac než jedno dielo od slovenského/ českého autora. Taktiež bolo skoro každé dielo iného žánru, čo by len všetko komplikovala, keby som nemala jednoznačného favorita.
Lili vo svojom diele vytvorila silnú hrdinku, ktorá bola ochotná ísť kvôli rodine aj do pekla a naspäť. Vo všetkých hľadala dobro a nič nepovažovala za samozrejmé. Obľúbila som si aj vedľajšie postavy a po dočítaní som bola emočne vyžmíkaná tak ako už dlho nie.
Oscara za túto kategóriu získava Zúfalá od LiliDarknight.

5. "Keby som to čítala v bazéne, istotne by ho moje slzy naplnili." alebo Najemotívnejšia kniha
Myslím, že táto kategória mala víťaza hneď, ako som ju vymyslela, pretože nikto iný než Patrick Ness ma tohto roku nedokázal tak rozplakať.
Užila som si každú jednu vetu tejto knihy a myslím, že neexistuje žiadne slovo, ktorým by som dokázala jeho dielo vystihnúť. Donúti vás zamyslieť sa nad životom, nad rodinou a hlavne, aké dôležité je nechať emóciám voľný priechod a nepotláčať všetko vo vnútri.
Oscar za túto kategóriu získava A Monster Calls od Patrika Nessa.


6. "Sex a dej?" alebo Najlepšia New-Adult kniha
Len málokedy sa stane, že by nejaká NA kniha reznutá s erotikou mali dej. Vo väčšine to je len túžba autoriek popísať, na koľko možných spôsobov si to spolu hrdinovia môžu za 250 strán rozdať.
Keď sa ale človek začíta do diela, ktoré vyšlo od autorskej dvojice, nedokáže sa odtrhnúť až do konca, pretože táto kniha je popretkávaná emóciami, roblémami hlavných aj vedľajších postáv, hot times... Oh boy, jednoducho povedané, takto to má vyzerať, keď niekto píše NA príbeh.
Oscar putuje sestrám Kriste a Becce Ritchie za ich dielo Amour Amour.

7. "Moja nová BFF." alebo Najlepšia knižná hrdinka
Keby som si mohla vybrať jeden fantasy svet, v ktorom by som chcela stráviť čas s jednou knižnou hrdinkou, rozhodne by som si to namierila do sveta, ktorý vytvorila Leigh Bardugo a zastavila by som sa pri Vranej Šestke, cause guys... títo sú proste najlepší. A Nina je úplne TOP. Jej charakter ma zaujal už na začiatku, tušila som, že za jej príbehom toho bude viac a som rada, že sa jej dostalo potrebného priestoru ako každému z partie.
Takže, gratulujem Nina Zenik, získavaš Oscara!

8. "Ani pôvodná verzia nebola taká pútavá." alebo Najlepší retelling
Každý, kto ma aspoň trochu pozná, vie, že milujem retellingy, pretože rozprávky sú moja slabosť. Okrem Popolušky, pretože pri nej sa mi až rozum zastavuje.
Toto dielo som čítala ešte v prvej polovici roka, no stále, keď sa ma niekto spýta na najlepší retelling Krásky a Zvieraťa, poviem im názov práve tejto knihy, kde nič nie je také, ako sa zdá. Aj napriek drobným chybičkám a niekoľkým nedotiahnutým záležitostiam je to moja obľúbená kniha tejto kategórie.
Oscara získava kniha Cruel Beauty od Rosamunde Hodge.

9. "Poďme sa tváriť, že sa to nestalo." alebo Prepadák roka
Nezvyknem hejtovať knihy, naozaj nie. Stále sa snažím nájsť v každej nejaké pozitívum, pretože viem, koľko práce to autora muselo stáť. Čo mám ale robiť, keď je hlavná postava sprostá ako ja z fyziky, jej sestra má asi rozdvojenú osobnosť a tomu chlapovi, nad ktorým sa rozplývala celú knihu neviem prísť ani na meno? Uf... ešteže svet bol vymyslený, inak by som sa bála, že také osoby môžu naozaj existovať.
Dámy a páni, Oscara (nedávajú za niečo podobné v USA zlatú malinu?) získava "jedinečný" Caraval od Stephanie Garber.

10. "Tak tu sa sťahujem." alebo Najlepšie fantasy
Je veľa fantasy kníh, ku ktorým som sa dostala až tohto roku, a preto bolo náročné vybrať len jednu fantasy, ktorá ma najviac zaujala. Nebyť posledného pokračovania ACOTAR série, pravdepodobne by to vyhrala SJM, avšak... Sestra mi pred niečo viac ako mesiacom kúpila na meniny knihu s "úplne neznámym" názvom, ktorá ma doslova odrovnala a z ktorej sa doteraz nemôžem spamätať. Výstavba sveta, jazyky a hlavne postavy, ktoré skrývajú všakovaké príbehy si ma získali od prvej strany. Nezáležalo na pohľade, z ktorého som čítala, pretože všetci boli dokonalo nedokonalí.
Oscar za Naj fantasy putuje Leigh Bardugo a jej Vranej Šestke.


11. "Aj skúsený autor robí prešľapy." alebo Sklamanie roka
Milujem Colleen Hoover. Je to pravdepodobne moja najobľúbenejšia contemporary spisovateľka, pretože do svojich diel vkladá nielen ťažké životné situácie, ale samú seba. Nie vždy je ale zaručené, že ak máme autora radi, budeme fanúšikmi všetkej jeho práce.
Presne tak to je u mňa jej spoluautorského diela, ktoré som po dočítaní chcela nejako (hocijako) vygumovať z mysle.
Oscar teda putuje Colleen Hoover, konkrétne jej dielu s Tarryn Fisher, Never Never.

12. "Môj nový manžel." alebo Najlepší knižný hrdina
Istotne nie som jediná, ktorá si čas od času pri nejakej knihe povie: To by bol môj manžel! A potom si uvedomím, že je len vymyslený a niečo také sa nikdy nestane.
Well, presne takýto vzťah mám s polovicou mužských postáv, ktoré napísala Sarah J. Maas, pretože táto autorka proste vie, ako na to. Vytvorila hneď niekoľko skvelých postáv, z ktorých mne najviac (a hlavne, od prvej chvíle) zaimponoval Cassian. Gosh, v živote som ho nevidela/neuvidím, ale jeho charakter, spôsob, ktorým sa so všetkým vyrovnáva, a hlavne láska k priateľom, si ma totálne získali.
Takže, Cass, kedy sa zastavíš po Oscara?


13. "Kiež by som to čítala pred rokmi." alebo Nikdy nestarnúca kniha
Tohto roku som pomaly začala vychádzať spod kameňa, kde som, obviously, žila doteraz. Veď kto by nečítal knihu o najznámejšom čarodejníkovi, ktorý má na čele jazvu a bandu skvelých kamarátov?
Hej, ja.
Milujem rodinné víkendy, keď si pustíme HP a na chvíľku sa prenesieme späť v čase, keď sme to pozerali ešte po prvýkrát. Každopádne, aj keď sa mi páčia filmy, chcem sa dozvedieť všetko, čo mi doteraz unikalo.
Tento Oscar teda poputuje do Anglicka J.K. Rowlingovej a jej Harrymu Potterovi.

14. "Prečo ma nikto nepripravil?" alebo Prekvapenie roka
Posledná kategória, ale nie hocaká. Keďže sa do kníh často vrhám s istými očakávaniami, som pripravená na sklamania, pretože nie vždy sa kniha stretne s mojimi kritériami.
Druhá kniha v ACOTAR sérii, A Court of Mist and Fury, ma úplne odrovnala, pretože hoci som nebola až takým fanúšikom jednotky, ktorá mi prišla dobre ukončená, do dvojky som sa zamilovala! Postavy, príbehy a hlavne svet, kde sa to všetko odohrávalo, ma nútili ešte dlho po dočítaní premýšľať, kde si zoženiem niekoho, kto ma do krajiny Prythian dostane.
Oscara v tejto kategórii získava jedinečná Sarah J. Maas a jej ACOMAF.


Tak a máte za sebou "Noc Oscarov" v mojom sprievode.
Ktoré knihy sa za minulý rok vpísali do pamäte vám? Prečítali ste všetko, čo ste chceli? Ako ste spokojní s knihami za rok 2017?

You May Also Like

0 komentárov